Luna de Robot

 

In opdracht van Garage 2020 en Platform 51 doet TU Delft onderzoek hoe Artificial Intelligence (AI) ouders met een verstandelijke beperking kan versterken in hun eigen kracht. Het doel is hen te ondersteunen om zo zelfstandig mogelijk hun kind gezond en veilig te laten opgroeien.

Een deel van de lvb-ouders functioneert prima en behoeft geen professionele ondersteuning. Toch is er bij een groot deel van deze gezinnen sprake van beperkingen in opvoedvaardigheden, met als gevolg negatieve uitkomsten voor het kind (Wade et al., 2008).
Internationale studies laten namelijk zien dat 40% tot 60% van de kinderen van ouders met een lvb, tijdelijk of permanent bij de ouders weggehaald zijn (Coren et al., 2011). De factoren die bijdragen aan het al dan niet ‘goed genoeg’ opvoeden door ouders met een lvb zijn; adequate professionele hulpverlening, de aanwezigheid van een sociaal netwerk en de bereidheid om ondersteuning te aanvaarden (Willems et al., 2007).

Aan de slag!
De focus ligt op de zelfstandigheid van lvb-ouders in het eerste levensjaar van hun kind. Daarbij staat de veiligheid van het kind en de hechting tussen ouder en kind centraal. Garage 2020, Platform 51 en TU Delft hebben voor dit project de kennis uit het werkveld nodig. Daarom zijn onder andere de professionals van Stichting MEE en ASVZ betrokken. Uiteraard wordt de doelgroep betrokken bij dit project, aangezien zij zich uiteindelijk vertrouwd moeten voelen met het apparaat.

Garage2020 en Platform 51 zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit project, waarbij Garage2020 de rol van projectleider heeft. De TU Delft zorgt voor de uitvoering tot aan de ontwikkeling van het prototype.

Meer weten?
Wil je meer weten over Luna de opvoedrobot? Neem dan contact op met Laura of Cathelijn.

 

 

 

 

Platform 51

Benieuwd naar wat Platform 51 voor jouw organisatie kan betekenen? We maken graag kennis met nieuwe organisaties en innovators. Kom een kop koffie met ons drinken in Rotterdam!

Bel mij terug

Contact

  • Achterhaven 9
  • 3024 RA Rotterdam
© 2019 Platform 51 · Alle rechten voorbehouden · Ontwerp & realisatie Comm.On · Cookiebeleid